Els tractaments a l’Artritis Reumatoide: Fàrmacs modificadors de la malaltia i teràpies biològiques
L’artritis reumatoide (AR) és una malaltia autoimmune crònica que afecta les articulacions, i afecta aproximadament l’1% de la població. El tractament té com a objectiu controlar la inflamació, reduir el dolor i millorar la funció articular. Òbviament, com que es tracta d’una malaltia crònica, el tractament també ho és.
Hi ha dos tipus principals de medicaments utilitzats per tractar l’AR: els FAME i les teràpies biològiques.
1- Fàrmacs modificadors de la malaltia (FAME)
Els FAME són un grup de medicaments que actuen sobre el sistema immunitari per reduir la inflamació i prevenir el dany articular. Els FAME més utilitzats a la pràctica diària són:
Metotrexat:
- Mecanisme d’acció: inhibeix la síntesi d’ADN i la proliferació de cèl·lules del sistema immunitari, especialment les cèl·lules T.
- Eficàcia: És el FAME més utilitzat a l’AR i ha demostrat ser eficaç per controlar la inflamació, reduir el dolor i millorar la funció articular.
Leflunomida:
- Mecanisme d’acció: inhibeix la síntesi de noves cèl·lules del sistema immunitari i bloqueja la producció de citocines inflamatòries.
- Eficàcia: És un FAME eficaç per controlar l’AR, normalment es fa servir com a alternativa al metotrexat.
Hidroxicloroquina:
- Mecanisme d’acció: modula la resposta del sistema immunitari i té efectes antiinflamatoris.
- Eficàcia: És un FAME eficaç per controlar l’AR, especialment en combinació amb altres FAME. S’utilitza poc a la pràctica diària, ja que és un fàrmac de baixa potència.
Els FAME s’administren generalment per via oral i triguen diverses setmanes o mesos a assolir la màxima eficàcia. En general, són ben tolerats, encara que cal monitoritzar-los amb anàlisi de manera regular per comprovar que no produeixen cap alteració (poc freqüent a la pràctica)
2- Teràpies biològiques
Les teràpies biològiques són medicaments produïts a partir dorganismes vius o els seus components. En el cas de l’AR, es fan servir per bloquejar les molècules del sistema immunitari que causen la inflamació i el dany articular. Alguns exemples de teràpies biològiques són: Inhibidors del factor de necrosi tumoral (TNF), Inhibidors de la interleucina (IL), Inhibidors de les cèl·lules B i els Inhibidors de la Janus quinasa (JAK). Si bé aquests últims se solen anomenar col·loquialment “teràpies biològiques”, realment no ho són ja que se sintetitzen de manera artificial sense requerir enginyeria biològica.
Les teràpies biològiques s’administren generalment per via intravenosa o subcutània i solen ser més eficaces que els FAME per controlar l’AR greu. Els inhibidors del JAK són orals.
3- Mecanismes d’acció de les teràpies biològiques a l’artritis reumatoide:
Inhibidors del factor de necrosi tumoral (TNF):
- Mecanisme: Bloquegen l’acció del TNF, una citocina proinflamatòria clau que juga un paper crucial a la cascada inflamatòria de l’AR.
- Exemples: Adalimumab, etanercept, infliximab, certolizumab.
Inhibidors de la interleucina (IL):
- Mecanisme: Bloquegen l’acció de diferents interleucines, que són molècules que participen en la comunicació entre les cèl·lules del sistema immunitari i tenen un paper important en la inflamació de l’AR.
- Exemples: Tocilizumab i Sarilumab (Inhiben IL-6), abatacept ( bloqueja l’activitat de les cèl·lules T)
Inhibidors de les cèl·lules B:
- Mecanisme: Redueixen el nombre de cèl·lules B, que són responsables de la producció d’anticossos que poden fer malbé les articulacions a l’AR.
- Exemples: Rituximab
Inhibidors de la Janus quinasa (JAK):
- Mecanisme: Inhibeixen l’activitat de les JAK, enzims que participen en la senyalització intracel·lular de diverses citocines, incloent-hi el TNF, la IL-6 i la IL-12.
- Exemples: Tofacitinib, baricitinib, upadacitinib, filgotinib
L’elecció de la teràpia biològica més adequada per a cada pacient dependrà de diversos factors, com ara la gravetat de la malaltia, la resposta a tractaments previs, la presència de comorbiditats i el perfil de seguretat de cada fàrmac. Pregunta-li al teu reumatòleg de confiança!
Imatge extreta de www.inforeuma.com